Warning: Undefined array key "kat" in /customers/5/5/1/dietl.dk/httpd.www/inc_bog.php on line 14 Ulla Dietl | Spirebogen

Spirebogen

Af Ulla Dietl
Fotografier: Mogens Steen Jacobsen
Tegninger: Ulla Dietl

En bog for små og store om at så frø og kerner - især fra de frugter og grønsager, som man bruger i husholdningen - og få kønne, levedygtige planter ud af det. Samt at fremdrive enkelte eksotiske stueplanter.
Hensigten er at vække børns og voksnes lyst til at dyrke og se noget gro, til at eksperimentere, og til at holde planter i skolestuerne.
Spirebogen er udkommet i flere oplag på dansk - foruden i Holland, Belgien, Norge, Frankrig, USA, Canada, New Zealand og Australien.

La main Verte (Den grønne hånd), Edition Casterman 1982 og 1984. Prisbelønnet af franske bibliotekarer i Paris 1984 som en af verdens 50 (unummerede) bedste bøger for børn og forældre.
The Plant-and-Grow Project Book (bogen om at plante og dyrke), Sterling Publishing Co., Inc, New York, 1993 og i 1994 som kit med bog, frø og minidrivhus.
Groene vingers (Grønne fingre) i to oplag, Nederlandse Casterman 1982. Spireboka (Spirebogen) i to oplag, Grøndahl & Søn/Det norske hageselskap 1991.

Komma, Danmark, Clausen/Aschehoug 1982
ISBN 87-87837-07-2

Forord

Ideen med Spirebogen er at give lysten til at dyrke planter videre til andre. Om det er stueplanter eller grøntsager er lige meget. Alle planter er smukke og spændende på hver deres måde.
Det enkleste og billigste er at fremdrive planter af kerner og sten fra frugt og grønsager, some vi spiser til daglig. Og det er netop hovedprincippet i Spirebogen. På den måde kan man fremdrive mere sjældne planter, som man ikke uden videre kan gå hen og købe.
Bogen er resultatet af beskedne forsøg, udført på køkkenbordsplanet gennem et par år. Intet af det, der vises, er virkelig svært - nærmest tværtimod. Og de fleste af forslagene er lige så godt egnet for børn som for voksne.
Hver plante er markeret med en, to eller tre grønne fingre, der angiver sværhedsgraden.

Bomuldsplanten

Det er ikke kun i varme lande, man kan dyrke bomuld.
Det kan sagtens lade sig gøre i en solrig vindueskarm i Danmark. Dog ikke i mængder, så man kan væve stof af det, men for sjovs skyld.
Bomuldsfrøet - et lille sort-brunt ét - sås i marts-april i en potte med våd jord. Frøet skal 1-2 cm ned i jorden, hvorfra det ret hurtigt spirer op igen. De første blade er buttede, små kimblade, men snart kommer de rigtige smukt formede, grønne blade.
Planten får hurtigt grønne knopper, der sætter meget smukke, gule blomster, som igen udvikler sig til svulmende frøkapsler af form som en tyk, grøn knop. Omkring august måned "eksploderer" hvert enkelt knop og ud kommer en flot, gul-hvid vattot - eller bomuldstot.

Nu fås den igen

Køb den hos www.vingefang.dk eller hos din boghandler.
48 sider kr. 100,-

Egne bøger